Skip to main content

Veelgestelde vragen


Beglazing

Welk type glas moet ik kiezen voor mijn lichtstraat?

Over het algemeen kan worden uitgegaan worden van de volgende aanname:

  • Ongeïsoleerde ruimte: enkel gelaagd glas
  • Geisoleerde ruimten: gelaagd dubbelglas (HR++) of gelaagd tripelglas (HR+++)

Wordt de lichtstraat geplaatst in een ongeïsoleerde overkapping, maar wil je deze op een later moment wellicht toch bij je woning voegen door er wanden of een vouwwand in te zetten, dan kun je overwegen om alvast geïsoleerd glas aan te brengen. Neem contact met ons op voor advies voor uw woning.

Is het glas in mijn lichtstraat veiligheidsglas?

Al ons glas leveren we volgens de laatste veiligheidsnormen. Dit betekent dat de ruit afgestemd wordt op de lichtstraat waarop deze ruit komt te liggen.

Dit is afhankelijk van de afmetingen en de belasting op het glas. Ons glas wordt minimaal in 44.2 gelaagd uitgevoerd.

Wat is een vuilwerende coating?

Een vuilwerende coating is een beschermlaag aan de buitenzijde van het glas, waardoor vuil en smog minder goed op het glas hecht en er gemakkelijker afspoelt bij regen. Dit zorgt er voor dat het glas beter bestand is tegen weersinvloeden en minder vaak schoongemaakt hoeft te worden.

Houten lichtstraten

Kan ik een hellingshoek naar wens kiezen?

Standaard leveren wij onze “Lessenaar” lichtstraten met een hellingshoek van 10 graden en onze “Zadeldak” en “Schilddaken” met een hellingshoek van 15 graden. Een afwijkende hellingshoek kan natuurlijk ook, echter adviseren we om de hellingshoek niet kleiner te maken dan 7 graden i.v.m. waterdichtheid.

Wat is een houten lichtstraat?

Een lichtstraat wordt toegepast in een plat of hellend dak om daglicht binnen te krijgen of om uitzicht en ruimte te creëren. Een lichtstraat is in de regel opgebouwd uit een onderconstructie, beglazingsprofielen met glas en een afwerking aan de buitenzijde.

Bij een “houten lichtstraat” is de onderconstructie opgebouwd uit hout, wat zorgt voor een luxe en gezellige uitstraling binnenshuis. De buitenzijde is uitgevoerd in aluminium waardoor de lichtstraat onderhoudsvrij is.

Leveren jullie ook lichtstraat onderdelen?

Jazeker, “wie het kleine niet eert is het grote niet weerd”.

Neem contact met ons op, dan kunnen we de mogelijkheden bespreken.

Zonwering

Welke soorten zonwering kan ik toepassen op een lichtstraat?

Bij een lichtstraat kunt u zowel kiezen voor zonwerende beglazing, zonwering aan de binnenzijde of zonwering aan de buitenzijde van de lichtstraat.

Zonwerende beglazing. Een coating welke op de buitenkant van het glas wordt aangebracht zorgt ervoor dat er meer zonlicht weerkaatst wordt in plaats van opgevangen wordt door het glas. Dit zorgt ervoor dat warmte niet geabsorbeerd wordt, maar licht wel wordt doorgelaten.

Buiten zonwering. Hierbij wordt er een screen of rolluik aan de buitenzijde van de lichtstraat aangebracht. Omdat deze typen zonwering aan de buitenzijde van de lichtstraat gemonteerd zijn, wordt deze vrijwel altijd elektrisch bediend.

Binnen zonwering. Aan de binnenzijde (onderkant) van de lichtstraat kan een screen of verduisteringsgordijn gemonteerd worden. Deze kan zowel handmatig als elektrisch bediend worden uitgevoerd.

Welke zonwering isoleert het beste?

Dit is seizoen afhankelijk. Onderstaande is gebaseerd op optimaal gebruik van de zonwering.

Zomer (buitenzonwering isoleert beter):

  • Buitenzonwering weert de zonnestralen alvorens deze het glas raken. Er zal zich wel warmte ophopen tussen de lichtstraat en de zonwering, maar zodra de screen of rolluik opent, dan ontsnapt deze warmte weer naar buiten. Bij binnenzonwering wordt de warmte opgevangen na de beglazing, bij het openen van de binnenzonwering ontsnapt de warmte dan in de woning.
  • Zonwerend glas zorgt er tevens voor dat zonnestralen minder geabsorbeerd worden, dit zal echter altijd in mindere mate zijn dan bij  een screen of rolluik aan de buitenzijde van de lichtstraat. Hier tegenover staat natuurlijk wel, dat zonwerend glas meer licht door laat dan een screen of rolluik.

Winter (binnen zonwering isoleert beter):

  • Zonwerend glas absorbeert ook in de winter minder zonnestralen, oftewel warmte van de zon. De mate van zonwerendheid kan niet aangepast worden terwijl een screen wel gemakkelijk geopend of gesloten kan worden.
  • Bij binnenzonwering kan de ruimte tussen lichtstraat en de zonwering fungeren als spouw (stilstaande lucht), tevens zorgt de zonwering er in dit geval voor dat er minder (stijgende) warme lucht uit de ruimte in aanraking komt met het glas van de lichtstraat.

Levering & montage

Kan ik een lichtstraat gemakkelijk zelf monteren?

Ja, een lichtstraat is prima zelf te monteren.

Dit gebeurt in 3 stappen:

  1. Montage van het frame (als één deel)
  2. Montage van de aluminium profielen en beglazing (op maat geleverd)
  3. Afwerking aan de buitenzijde met de aluminium kliklijsten en profielen (op maat geleverd)

Hierbij is het wel aan te raden de vakken niet groter te kiezen dan 1,5 vierkante meter per stuk in verband met het gewicht van het glas om het handmatig te plaatsen. Bij grotere afmetingen is hijsapparatuur aanbevolen.

Wat kost het leveren van een lichtstraat op locatie?

Dit is natuurlijk afhankelijk van de afstand. Bezorgen binnen een straal van 100km van Asten kan al gedaan worden vanaf €135. Ophalen bij onze werkplaats in Asten kan natuurlijk ook!

Kunnen jullie ook de volledige montage verzorgen?

Ja, de montage van de door ons geleverde lichtstraten kunnen we volledig verzorgen.

Moet er ook nog een gat in het dak gemaakt worden? Geen probleem, neem contact op voor de mogelijkheden.

Contact opnemen
Call Now Button